10.06.15/w2eu: Ανακοίνωση σχετικά με τη δυσφήμηση του ενημερωτικού φυλλαδίου του Welcome to Europe

Μας ανησυχούν βαθύτατα οι αναληθείς πληροφορίες που διαδίδει η ιστοσελίδα Lesvosnews.gr σχετικά με το ενημερωτικό φυλλάδιο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το οποίο εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε από το Δίκτυο Welcome to Europe το καλοκαίρι του 2014 και το οποίο χρησιμοποιείται από την Κοινωνία των Πολιτών στη Λέσβο για την ενημέρωση νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών για την κατάστασή τους και τα δικαιώματά τους (στη δική τους γλώσσα).

Το τοπικό blog ειδήσεων με το άρθρο του ποινικοποιεί την παροχή πληροφοριών, η οποία αποτελεί βασικό δικαίωμα και γίνεται στο πλαίσιο μίας πράξης αλληλεγγύης και θα πρέπει να είναι κοινή λογική της ίσης μεταχείρισης όλων των ανθρώπων. Το Blog μέσω αναληθών δηλώσεων υποστηρίζει ότι Τούρκοι δουλέμποροι έφτιαξαν το φυλλάδιο και το διανέμουν σε εκείνους που πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα για την μεταφορά τους, ως επιπλέον υπηρεσία. Το άρθρο προφανώς βασίζεται στην έλλειψη γνώσης της αγγλικής γλώσσας, δεν έχει προκύψει κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας και είναι αντιεπαγγελματικό στην προοπτική και την πρόθεσή του. Είναι αυτονόητο ότι μέρος της τακτικής των κυκλωμάτων διακίνησης και μεταφοράς ανθρώπων έναντι χρηματικού ανταλλάγματος είναι η παραπληροφόρηση και οχι η έγκυρη ενημέρωση, όπως αυτή που παρέχει το παραπάνω φυλλάδιο.

Θα προτείναμε ευγενικά στον συγγραφέα του άρθρου:
1. Να βελτιώσει της γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα για να κατανοήσει το φυλλάδιο οδηγιών και να διαβάσει ολόκληρο το υλικό πριν ξεκινήσει να γράφει κάτι για αυτό.
2. Να μάθει να είναι ακριβής στην διάδοση πληροφοριών και όχι να ενεργεί αυθαίρετα σε βαθμό ο οποίος αποτελεί δυσφήμιση πράξεων αλληλεγγύης, καθώς ο ίδιος αποφάσισε μάλιστα την εκ νέου εκτύπωση εικόνων από τις συγκεκριμένες σελίδες του φυλλαδίου που θέλει να αναδείξει, αφήνοντας έξω εκείνες τις σελίδες όπου ακριβώς περιγράφουμε ποιοι είμαστε και τι είναι αυτό το φυλλάδιο, με συνέπεια να πετύχει τη διαστρέβλωση του περιεχομένου του.
Αναμένουμε την δημόσια συγγνώμη από τον συντάκτη του άρθρου και του υπεύθυνου του blog, όπως επίσης και την απόσυρση των πλαστών και δυσφημιστικών πληροφοριών από την ιστοσελίδα.

Το ποιοι είμαστε εντός του φιλαδίου...
Το ποιοι είμαστε εντός του φιλαδίου…

Το άρθρο δείχνει για μια ακόμη φορά πώς η πραγματικότητα στρεβλώνεται αυθαίρετα. Αν το δούμε καλοπροαίρετα θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άκρως αντιεπαγγελματικό συντάκτη. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια δεξιά, αν όχι φασιστική προσπάθεια των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και το δικαίωμα στο άσυλο.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στα νησιά του Αιγαίου και υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ανάγκη υποστήριξης. Είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν τα σύνορα χώρις χαρτιά, καθώς δεν υπάρχουν νομικοί τρόποι για να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη ή να μεταναστεύσουν αφού η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προσανατολισμένη στην ιδέα της ασφάλειας σε βάρος της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , δίνοντας έμφαση στην εξωτερική εξωτερίκευσης των συνόρων, στην στρατιωτικοποίησή τους και τον βομβαρδισμό πλοιαρίων που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά προσφύγων μεταξύ άλλων. Είναι οι ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην μετανάστευση χωρίς χαρτιά και οι οποίες εμποδίζουν την μεταχείριση με σεβασμό των ανθρώπων που μετακινούνται.
Ένα από τα τεράστια κενά στην Ελλάδα σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης είναι η παροχή πληροφοριών στους νεοαφιχθέντες, πληροφορίες τις οποίες χρειάζονται προκειμένου να κατανοήσουν τα δικαιώματα, τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, το Δίκτυο Welcome to Europe αυτή τη στιγμή ανανεώνει το ενημερωτικό φυλλάδιο του και ετοιμάζει μια νέα έκδοση εντός του Ιουνίου 2015. Θα δημοσιευθεί και πάλι σε διαφορετικές γλώσσες. Καλούμε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα να το κατεβάσουν ελεύθερα από την ιστοσελίδα μας, να το εκτυπώσουν και να το μοιράσουν όπου χρειάζεται. Καλούμε επίσης την Κοινωνία των Πολιτών να το διαβάσει για να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση των ανθρώπων που φτάνουν ακριβώς μπροστά στα μάτια μας, στις ακτές και στα λιμάνια και τους οποίους βλέπετε να περπατούν εξαντλημένοι κάτω από τον καυτό ήλιο προς ένα αστυνομικό τμήμα ή ένα από τα κέντρα κράτησης.

Για όσους έχουν ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο Welcome to Europe και το ενημερωτικό φυλλάδιο:

Το Welcome to Europe είναι ένα αυτο-οργανωμένο δίκτυο το οποίο ξεκίνησε τη δράση του το 2009, όταν ακτιβιστές από την Ελλάδα και διάφορες άλλες χώρες δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του No Borders στη Μυτιλήνη ένα Info-point για τους νεοεισερχόμενους. Η ιδέα ήταν να προσφέρει σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες πληροφορίες και επαφές με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή / και με τις δικές τους κοινότητες, οι οποίες μπορούν να τους υποστηρίξουν. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση αποτελεί βασικό δικαίωμα. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το 2010 ο οδηγός w2eu.info στο διαδίκτυο (σε τέσσερις γλώσσες) και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συντάξει εκτυπώσιμα ενημερωτικά φυλλάδια όπως εκείνα που διανέμονται στη Λέσβο, τα οποία έχουν πληροφορίες για την Ελλάδα. Πρόσφυγες και μετανάστες μέσω του φυλλαδίου λαμβάνουν πληροφορίες π.χ σχετικά με τα έγγραφα που λαμβάνουν, σχετικά με την κράτηση, σχετικά με τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης, ή απλά πράγματα, όπως το πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο του πλοίου για να πάει κάποιος στην Αθήνα. Αποσκοπεί στο να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε παραβίαση ανθρώπιων δικαιοματων και κάθε μορφής κατάχρησης ή εκμετάλλευσης, όπως π.χ εγκληματίες που πωλούν κανονικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε υπερβολικές τιμές σε εκείνους που δεν γνωρίζουν την πραγματική τιμή. Τα φυλλάδια έχουν τυπωθεί με έξοδα των ομάδων ακτιβιστών Infomobile, Whatch the Med / Alarm Phone και No One is Illegal, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές αλληλέγγυων.
Το Δίκτυο Welcome to Europe έχει λάβει την τιμητική διάκριση Taz-Panther στη Γερμανία το 2013 για «την υποστήριξη του της σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα».

Αντιλαμβανόμαστε αυτήν την φτηνή επίθεση εκ μέρους ενός ΜΜΕ ως μέρος της προσπάθειας να ποινικοποιήθουν τα αυξανόμενα δίκτυα αλληλεγγύης και η υποστήριξή τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Συνεχίζουμε να λέμε: Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα!

Ίσα δικαιώματα για όλους!
Όχι στις φυλακές!
Όχι στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης!
Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι δικαίωμα όλων!

W2eu
contact@w2eu.info