Δεν ήταν ατύχημα!

Αιτία θανάτου: Η πολιτική αποτροπής και κράτησης της Ευρώπης!

Photo: private

Χθες, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, ξέσπασε πυρκαγιά στο λεγόμενο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Μια γυναίκα και πιθανώς και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά, ενώ παραμένει ασαφές πόσοι άλλοι τραυματίστηκαν. Πολλοί άνθρωποι έχασαν στη φωτιά όλα τους τα υπάρχοντα, ακόμα και τα χαρτιά τους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λέσβο έφύγαν λόγω των πολέμων και των συγκρούσεων και τώρα βιώνουν τη βία στην Ευρώπη. Πολλές και πολλοί τραυματίστηκαν ξανά από αυτά τα τραγικά γεγονότα, ενώ αρκετές και αρκετοί αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο δάσος φοβούμενοι για τις ζωές τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε δύο ακόμη θανάτους στο hotspot της Μόριας: Τον Αύγουστο ένας 15χρονος Αφγανός ανήλικος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας βίαιης διαμάχης μεταξύ ανηλίκων μέσα στον αποκαλούμενο «safe zone» του στρατοπέδου. Στις 24 Σεπτεμβρίου, ένα 5χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του όταν το πάτησε ένα φορτηγό μπροστά από την πύλη του στρατοπέδου.

Η φωτιά χθες δεν μας προκάλεσε έκπληξη, δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία. Πυρκαγιές στο hotspot της Μόριας έχουν ξεσπάσει ήδη αρκετές φορές στο παρελθόν, με πιο τραγικό το περιστατικό του Νοέμβριο του 2016, όταν μεγάλα τμήματα του στρατοπέδου είχαν καεί ολοσχερώς. Το σκληρό καθεστώς αποτροπής και κράτησης της Ευρώπης αφαίρεσε και πάλι ζωές.

Εν τω μεταξύ, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αμέσως εφευρέθηκε μια ιστορία, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες έβαλαν τη φωτιά. Αναφέρθηκε ακόμα ότι εμπόδισαν την είσοδο στην πυροσβεστική. Έχουμε μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που ήταν μπροστά στα γεγονότα. Μας λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία: Η πυροσβεστική έφτασε πολύ αργά, πράγμα που δεν εκπλήσει κανέναν, δεδομένου του υπερπληθυσμού αυτού του τερατώδους hotspot. Παρά την επίσημη χωρητικότητά του για 3.000 άτομα, τώρα διαμένουν τουλάχιστον 12.500 ανθρώποι υποφέρωντας κάτω από φρικτές συνθήκες διαβίωσης. Στα βίντεο από κινητά τηλεφώνα που τραβήχτηκαν από τους εγκλωβισμένους στο στρατοπέδο, μπορεί κανείς να δει πως σε αυτό το χάος, οι κάτοικοι και η πυροσβεστική έκαναν μαζί  ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τουλάχιστον μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Είναι προφανές πως δεν μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ένα στρατόπεδο που έχει υπερβεί την χωρητικότητά κατά τέσσερις φορές. Όταν αρκετά container άρχισαν να καίγονται από μια τεράστια φωτιά που δημιούργησε σύννεφα καπνού, οι εγκλωβισμένοι που βρίσκονταν κλειδωμένοι στον κλειστό τομέα του στρατοπέδου άρχισαν να πανικοβάλλονται προσπαθώντας να σπάσουν τις πόρτες για να γλιτώσουν. Η μόνη ενέργεια από τις αρχές ήταν να φέρουν αμέσως την αστυνομία η οποία έκανε ρίψη δακρυγόνων, κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιο τοξική.

Θυμός και  θλίψη για όλους αυτούς τους παράλογους θανάτους και τραυματισμούς προστέθηκαν στην ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα της Μόριας, όπου χιλιάδες υποφέρουν περιμένοντας για μακρύ χρονικό διάστημα να αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Εκείνοι που ποινικοποιούν και καταδικάζουν την κατακραυγή με τη μορφή ταραχών κόσμου που μένει στη Μόρια δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν την εντελώς απάνθρωπη ζωή που βιώνουν καθημερινά. Η πραγματική βία είναι η ίδια η Μόρια, οι συνθήκες της οποίας δεν είναι παρά αποτέλεσμα του καθεστώτος συνοριακής πολιτικής αποτροπής της ΕΕ.

Υψώνουμε τις φωνές μας αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι με τον κόσμο της Μόριας και απαιτούμε ξανά: Η μόνη πιθανότητα να τερματιστεί αυτός ο πόνος και ο θάνατος είναι να ανοίξουν τα νησιά και να υπάρξει ελευθερία μετακίνησης για όλους και όλες. Όσες και όσοι φτάνουν στα νησιά πρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους μήπως και καταφέρουν να βρουν  κάπου ένα μέρος ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Απαιτούμε τα πλοία της γραμμής να μεταφέρουν άμεσα τους εξαντλημένους και εκ νέου τραυματισμένους ανθρώπους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ακτοπλοϊκά δρομολόγια, όχι την Frontex. Χρειαζόμαστε ανοιχτά σύνορα, έτσι ώστε όλες και όλοι να συνεχίσουν να κινούνται, ακόμα και πέρα από την Ελλάδα. Εκείνοι που ξεφεύγουν από τα νησιά δεν πρέπει να φυλακίζονται για άλλη μια φορά σε στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα, με συνθήκες ίδιες με εκείνες που υπάρχουν στα νησιά.

Κλείστε τη Μόρια!

Ανοίξτε τα νησιά!

Ελευθερία Μετακίνησης για όλες και όλους

 

Welcome to Europe – http://lesvos.w2eu.net/

WatchTheMed Alarm Phone – https://alarmphone.org/en/

Mare Liberum – https://mare-liberum.org/en/